naturum ute
Naturstig
previous arrow
next arrow
Slider

OM OSS

Naturum Dalarna är ett av Sveriges 33 naturum. Här får du inspiration till ett besök i Dalarnas fantastiska natur och kunskap om varför vi behöver skydda naturen i Sverige. Varumärket naturum ägs av Naturvårdsverket. På naturvårdsverkets hemsida står det: Naturum är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö. Naturum Dalarna förvaltas av Länsstyrelsen i Dalarnas län, som även förvaltar naturum Fulufjället som finns i Fulufjällets nationalpark i norra Dalarna.

Redan 1925 öppnade Buffils Anna sin kaffeservering strax nedanför Björkbergets topp. Åtta år senare stod utsiktstornet på toppen klart (idag stängt) och berget har sedan dess tagit emot många besökare som beundrat den vidsträckta utsikten. Siljansnäs naturreservat, som omfamnar Björkbergets topp på 361 möh, bildades 1978 för friluftsliv och turism. Redan då fanns planer på att bygga ett naturum på platsen. Naturum Siljansnäs, som det hette från början, stod klart och invigdes 1983 av kung Carl XVI Gustav. Året därpå utökades naturreservatet och blev 31,5 hektar stort och innehåller hällmarksskog, frodig granskog och ängsmark.

Siljansnäs naturreservat har ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén till naturum finns en damm där grodorna leker i april och där vattensalamandern trivs bra. Här finns också en välbesökt fågelmatning där du har goda chanser att se större hackspett, nötväcka, talltita och en mängd andra arter. Runt naturum Dalarna finns flera stigar att vandra för att uppleva naturen och inte minst för att besöka de olika utsiktsplatserna med utsikt över Siljan och landskapet.

År 2007 nyinvigdes naturum efter utbyggnad och renovering och blev då naturum Dalarna. Inne på naturum finns idag utställningar med flera olika teman: skogen, rovdjur, Dalarnas landskap samt geologin. Här kan du bland annat lära sig om meteoritnedslaget som skapade Siljan och beskåda bergarter typiska för området, lyssna på rovdjuren och läsa om fäbodlivet. Här arrangeras också olika aktiviteter så som föreläsningar och temavandringar.

 

 

Share
X