Tornet
Utsikt från tornet
previous arrow
next arrow
Slider

NU ÄR DET KLART – DET BLIR ETT NYTT UTSIKTSTORN!

Naturvårdsverket har beviljat Länsstyrelsen medel för att bygga ett nytt utsiktstorn. Redan 2019 räknar vi med att det nya tornet ska vara redo att ta emot besökare.

Sedan tidigare har Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn.

På toppen av Björkberget har det sedan 1933 funnits ett utsiktstorn. Det byggdes av bröderna Storåkers från Siljansnäs, med syfte att visa den milsvida utsikten över Siljansbygden för turister. I nära anslutning fanns redan den mycket välkända och välbesökta serveringen Buffils Annas kaffestuga. Tiotusentals människor från när och fjärran har under årens lopp trampat de 119 trappstegen upp till tornets topp.

Vid den senaste besiktningen våren 2015 visade det sig att stora delar av den bärande konstruktionen var angripen av röta och tornet är sedan dess stängt för besökare. Utsiktstornet har renoverats i flera omgångar, men efter besiktningen gjordes bedömningen att ytterligare renoveringar inte längre är långsiktigt hållbara. Därför kommer det gamla tornet att rivas och ersättas med ett nytt utsiktstorn.

På uppdrag av Länsstyrelsen har Dalarnas museum gjort en kulturhistorisk dokumentation av det gamla tornet, som Länsstyrelsen planerar att använda för att berätta historien om Björkbergets utsiktstorn.

Share
X