Naturstig
previous arrow
next arrow
Slider

MED SKOGEN RUNT KNUTEN

Naturum Dalarna ligger i Siljansnäs naturreservat med ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén finns en damm där grodorna leker i april och där den mindre vattensalamandern trivs bra.

Utanför naturums entré finns en välbesökt fågelmatning. Här har du goda chanser att få se större hackspett, gråspett, nötväcka, talltita och en mängd andra arter.

FJÄRILSTRÄDGÅRDEN

Utanför naturum odlar vi blommande perenner som är mycket omtyckta av humlor, bin, fjärilar och andra insekter. Här kan du bland annat få se makaonfjäril, amiralfjäril, påfågelöga, sorgmantel och nässelfjäril.

BIPAVILJONGEN

Om du vill veta mer om bin kan du kika in i vår bipaviljong. Där kan du se rakt in i kupan och studera hur bina arbetar.

SKOGSSTIGEN

Från naturum utgår en ca 2 kilometer lång naturstig som tar dig genom reservatet. Längs med stigen finns skyltar som berättar om flora och fauna i omgivningarna. Stigen passerar flera fina utsiktsplatser och en kolarkoja. Terrängen är bitvis brant och det kan vara halt när det regnat. Den 3 augusti 2017 utförde Länsstyrelsen i Dalarnas län en naturvårdsbränning i naturreservatet, du finner området längs Skogsstigen.

Här kan du ladda ned kartan till Skogsstigen och HumleBumlestigen: Kartan över stigarna

HUMLEBUMLE STIGEN

Runt naturum finns en naturstig för barn som på ett lekfullt sätt låter barnen upptäcka livet i skogen. Stigen är bred och av packat grus och cirka 350 meter lång. Längs med stigen finns flera sittbänkar utplacerade.

Här kan du ladda ned kartan till Humle Bumlestigen och Skogsstigen: Kartan över stigarna

ALVIKEN RUNT

Vill du gå en lite längre vandring, så rekommenderar vi vandringen ”Alviken runt”, slingan är cirka 7 kilometer lång och här får du på egen hand ro ut till Storön och därifrån vandra längs Alvikens stränder.

Här kan du ladda ned kartan till Alviken runt:
Alviken runt kartan

GRILLA I SLOGBODEN

Vill du göra upp eld och grilla något gått att äta? Då kan du använda vår slogbod. Den ligger lättillgängligt och med vacker utsikt. Ved finns på plats. I övrigt råder eldningsförbud i naturreservatet.

Du hittar slogboden längs HumleBumlestigen.

X